Česko

Vianoce nám spríjemnilo množstvo obľúbených rozprávok: Spoznajte miesta, kde sa nakrúcali

Švihov
2022-01-05 13:00:00

Na obľúbené, nestarnúce rozprávky sa už pozerajú celé generácie Čechov aj Slovákov. Niektoré sa nakrúcali na všeobecne známych miestach, ale lokality iných zase nie sú tak dobre známe. Práve preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov, kam zájsť s deťmi za rozprávkovými exteriérmi a zaručujeme, že ani vy sa nebudete nudiť, miesta sú to totiž priam rozprávkové. viac »

Symbolom novoročných osláv je sekt: Jeden z najobľúbenejších sa vyrába neďaleko Plzne

Tu sa rodia bublinky
2021-12-31 12:00:00

Na sklonku roka vás zoberieme na malú exkurziu do sveta bubliniek. A to konkrétne do centra výroby najobľúbenejšieho českého šumivého vína, Bohemia sektu, ktorý sa už takmer 80 rokov vyrába neďaleko Plzne. viac »

10 najlepších miest pre selfie v Českej republike

10 najlepších miest pre
2021-12-27 00:00:00

Selfies môžete milovať alebo nenávidieť, ale nemôžete im uprieť, že sú jednoducho fenomén a obľúbený suvenír z každej dovolenky. V Českej republike je našťastie dostatok miest, kde môžete nasledovať tento trend modernej doby. Selfie s Pražským hradom je skoro povinnosťou, výlet do hôr v Čechách alebo na Morave si žiada selfie v pozadí s hlbokými priepasťami, divokými vodopádmi alebo rozhľadňami. V Českej republike navyše takmer vždy narazíte na hrad či zámok, ktorý bude na vašich selfies vyzerať skvelo. viac »

Aj Česi majú svoj Betlehem: Nachádza sa kúsok od Pekla

Nové Město nad Metují
2021-12-23 12:00:00

Na severe Čiech sa v blízkosti hraníc s Poľskom rozprestiera nádherné Nové Město nad Metují. Dlhé roky ho prezývajú aj „český Betlehem“. Odpoveď na otázku, prečo zvolili práve takéto pomenovanie, nájdete pri pohľade z Juránkovej vyhliadky. Panoráma je totiž veľmi podobná ako v meste, ktoré bolo údajne rodiskom Ježiša. viac »

V českej Poniklej vyrábajú tie najkrajšie vianočné ozdoby, sú zapísané na zozname UNESCO

V českej Poniklej vyrábajú
2021-12-18 12:00:00

Tradičná výroba vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perál sa v roku 2020 stala siedmym českým zápisom na zozname UNESCO. Vianočné ozdoby z dutých sklenených perličiek vznikajú na rovnakom mieste od roku 1902 a dnes je ich český výrobca jediným na svete. viac »

10 zaujímavostí o hrade Karlštejn

Karlštejn
2021-12-16 12:00:00

Po pražských pamiatkach je hrad Karlštejn najobľúbenejšou atrakciou v Čechách. Preslávil sa aj vďaka známemu filmu Noc na Karlštejne, v ktorom zahviezdila Jana Brejchová. Nezabudnuteľné šľachtické sídlo založil cisár Karol IV., ktorý ho nechal postaviť v 14. storočí. Odvtedy je hrdou pýchou oblasti okolo Berouna. viac »

Na Dolnej Morave chystajú poriadnu bombu: Už onedlho otvoria najdlhší visutý most na svete

Dolní Morava
2021-12-08 07:30:00

Fantastická správa pre českých a slovenských turistov – za svetovým unikátom už onedlho nebude treba jazdiť ďaleko. Na Dolnej Morave totiž dokončujú najdlhší visutý most na planéte, ktorý spojí dva hrebene hôr. Jeho rozmery sľubujú fantastický zážitok. viac »

To najlepšie zo Stovežatej: TOP 10 atrakcií v Prahe

Karlův most, Praha
2021-12-02 12:00:00

K českej metropole máme ešte aj niekoľko rokov po rozdelení krajín veľmi blízky vzťah. Praha má v našich srdciach špeciálne miesto, preto sa tam radi vraciame. Milujeme jej kultúru, architektúru a tradičnú českú pohostinnosť. Toto je desať pamiatok, ktoré by ste mali rozhodne navštíviť. viac »

Helfštýn patril k najvýznamnejším moravským hradom, dnes láka kováčov z celého sveta

Hrad Helfštýn
2021-11-30 12:00:00

Hradov je na Slovensku množstvo, jeden krajší ako druhý, no nádhernými stredovekými sídlami sa môžu pýšiť aj naši západní susedia. Jedným z nich je Helfštýn neďaleko Olomouca, ktorý návštevníkom ponúka aj niečo navyše. viac »

Pražský obelisk: Prezident Masaryk si ho musel zaplatiť sám

Pražský hrad a obelisk
2021-11-16 07:00:00

Josipovi Plečnikovi sa z toho všetkého krúti hlava. Slovinského architekta, ktorý upravuje Pražský hrad do modernej podoby, oslovil sám prezident Masaryk s tým, že by vo svojom sídle mal rád pamätník obetiam prvej svetovej vojny. O tom, že s tým bude toľko problémov, sa však Plečnikovi ani nesnívalo. viac »


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa