Cestovateľské rady, tipy, publikácie

Radíme: Lyžiarske helmy a zimné pneumatiky sú v niektorých krajinách povinné

Kranjska Gora, Slovinsko
2019-12-23 12:00:00

Povinné nosenie lyžiarskej helmy, ako aj povinné používanie zimných pneumatík, je v európskych krajinách rozdielne. Upozornilo na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. viac »

Päť najlepších kníh pre cestovateľov: Inšpirujte sa a vyhrajte v našej vianočnej súťaži

Päť najlepších kníh pre
2019-12-12 08:00:01

Knihy patria k najobľúbenejším vianočným darčekom a určite pod stromčekom potešia väčšinu z nás. Zorientovať sa v širokej ponuke kníhkupectiev však nebýva jednoduché, preto sme sa spojili s najväčším slovenským vydavateľstvom IKAR a vybrali päť najlepších cestovateľských titulov. Exkluzívny balíček kníh dokonca môžete vyhrať v našej súťaži. viac »

15 rád od proficestovateľov: Osmička vám ušetrí nemalé peniaze

15 rád od proficestovateľov:
2019-11-19 12:00:00

Austrálčania Alesha Bradford a Jarryd Salem šesť rokov spravujú obľúbený blog Nomadasaurus. Spoznávanie sveta bolo vždy ich koníčkom a venujú sa mu už viac ako jedenásť rokov. Počas tohto času spoznali rôzne krajiny a najmä nazbierali mnoho skúseností, ktoré sa rozhodli odovzdať ostatným cestovateľom. viac »

Svet trápia výčiny počasia: Čo robiť v prípade živelných katastrof?

Svet trápia výčiny počasia:
2019-11-14 08:00:01

Počas cestovania sa môžete nečakane dostať do rôznych nepríjemností. Tie môžu spôsobiť aj prírodné katastrofy, na ktoré nie sme v našich končinách zvyknutí. V takýchto momentoch je najdôležitejšia prvá reakcia, ktorá vás zachráni od väčších problémov. viac »

Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch: Knihu o najznámejšom páde pokrstili popolom z lietadla

Katastrofa letu 001 na
2019-11-13 08:00:00

Popolom z havarovaného lietadla Iľjušin IL-18 OK-NAB, ktoré sa zrútilo na bratislavských Zlatých pieskoch 28. júla 1976 so 79 pasažiermi a členmi posádky, pokrstili v sobotu novú knižnú novinku Katastrofa letu 001 od autora Davida Púchovského. viac »

Ministerstvo odporúča vyhnúť sa hraničnému priechodu Horgoš, čaká sa tam aj 10 hodín

Hranica Mohroš
2019-08-20 08:00:00

Slováci, ktorí z dovolenky cestujú cez Srbsko a Maďarsko, by sa mali vyhnúť hlavnému diaľničnému hraničnému priechodu Horgoš I. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR s tým, že sa tam čaká aj 10 hodín, najmä počas víkendov. Podobná situácia je podľa jeho informácií aj na vedľajšom hraničnom priechode Horgoš II. viac »

Zmeny počasia spôsobujú problémy aj dovolenkárom: RADÍME, čo v takých prípadoch robiť

Zmeny počasia spôsobujú problémy
2019-08-06 08:00:00

Náhle a nepredvídateľné zmeny počasia spôsobujú toto leto problémy aj dovolenkárom. Požiare, silné búrky a víchrice, ktoré zasiahli aj niektoré európske letoviská, spôsobili obrovské škody nielen na majetku. Vzhľadom na nestabilné počasie a hroziace živelné udalosti v obľúbených dovolenkových destináciách poisťovňa Uniqa odporúča dovolenkárom uzatvoriť si cestovné poistenie s komplexným krytím. Nahradí nielen liečebné náklady pri úraze či chorobe, ale kryje aj zachraňovacie a vyslobodzovacie náklady na horách či vo vode alebo stratu či poškodenie batožiny. viac »

Rady, ktoré vám môžu zachrániť život: Takto sa správajte pri stretnutí s medveďom

Medveď
2019-08-04 00:00:01

Ľudia, ktorí stretnú v lese medveďa hnedého, by mali ostať pokojne stáť a zhodnotiť danú situáciu. „Každému stretnutiu človeka s medveďom predchádza celý rad okolností. Z dôvodu rozmanitosti situácie, prostredia, ako aj vzdialenosti, na ktorú sa človek s medveďom stretne, nie je možné vydať univerzálne odporúčanie, ako by sa mal človek pri stretnutí s medveďom zachovať,“ povedal pre TASR Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR. viac »

Ako sa čo najefektívnejšie zbaliť na malú túru i väčšiu výpravu

Ako sa čo najefektívnejšie
2019-07-29 08:00:00

Niekedy je oveľa dôležitejšie vedieť, čo si nezbaliť. Ak patríte medzi ľudí, ktorí chodia na výpravy so zbytočne ťažkým vakom, alebo im, naopak, stále niečo dôležité chýba, pozorne čítajte ďalej. viac »

Dovolenku v zahraničí môžu sťažiť nepríjemnosti: Takto sa im dá vyhnúť

Dovolenku v zahraničí môžu
2019-07-25 08:00:00

Cestu na dovolenku, či samotný oddych v zahraničí môžu skomplikovať rôzne nepríjemnosti. Znechutiť pobyt v cudzine môžu, napríklad, veľká pokuta za porušenie dopravných predpisov, autonehoda, krádež či strata peňaženky a dokladov alebo zablokovaná platobná karta. Odborník tvrdí, že podobným stresujúcim situáciám sa dá vyhnúť, prípadne ich možno vyriešiť pri dodržaní určitých pravidiel. Turisti sa počas dovolenky môžu dostať do problémov často aj nie vlastným pričinením. viac »

Polícia upozorňuje na pokuty za parkovanie v Chorvátsku

Slovenskí policajti v Chorvátsku
2019-07-18 08:00:00

Platenie parkovného prostredníctvom SMS je v Chorvátsku možné, len ak si dovolenkári kúpia karty chorvátskych operátorov. Slovenský operátor takúto službu neposkytuje. Upozornili slovenskí policajti, ktorí počas sezóny pomáhajú v Chorvátsku. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. viac »

Problémy s jet lagom? S našimi radami budú minulosťou

Problémy s jet lagom?
2019-07-16 12:00:00

Letenky za skvelé ceny nás motivujú spoznávať aj vzdialené krajiny vo svete. Pri dlhých letoch sa musíme v prvé hodiny vysporiadať s nepríjemnosťami v podobe jet lagu. Kvôli nemu máme úvodné momenty dovolenky pokazené a citlivejší ľudia sa s tým vysporadúvajú pár dní. Tieto tipy a triky vám pomôžu, aby ste dobre prekonali návštevu vzdialenejších končín. viac »

Radíme: Čo patrí do príručnej a čo do podanej batožiny na dovolenku?

Radíme: Čo patrí do
2019-07-15 08:00:00

Letisko M. R. Štefánika upozorňuje dovolenkárov na zakázané predmety, ktoré si nemožno vziať do príručnej či podanej batožiny. Počas letnej sezóny sa stále stretávame s cestujúcimi, pre ktorých pravidlá prepravy tekutín či zakázaných predmetov nie sú zrejmé. viac »

Veľké porovnanie: Najlacnejšiu rodinnú dovolenku ponúka Korfu

Veľké porovnanie: Najlacnejšiu rodinnú
2019-07-15 00:00:00

Obdobie školských prázdnin prináša najdrahšie možnosti na dovolenku. V tomto čase chce do zahraničia cestovať najviac rodín s deťmi, čo výrazne zdvíha ceny v typických all inclusive rezortoch. Nový anglický prieskum sa preto zameral na tie najlacnejšie a najdrahšie možnosti, ktoré má tento typ dovolenkárov. viac »

Ochutnajte to najlepšie: Veľký prehľad rýb a plodov mora, ktoré ponúkajú chorvátske reštaurácie

Ochutnajte to najlepšie: Veľký
2019-07-03 00:00:01

K dokonalej dovolenke neodmysliteľne patrí aj skvelé jedlo. V prímorských destináciách by bolo hriechom zostať len pri pokrmoch, aké si môžeme bežne dopriať aj v slovenských reštauráciách. Občas však klasiku v podobe steaku alebo kuraťa uprednostníme len preto, aby sme na tanier nedostali niečo neočakávané. Čo si pod jednotlivými pojmami v jelovniku predstaviť? viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa