Poľsko

Maľované domčeky a ľudová výzdoba: Najkrajšou dedinkou Poľska je Zalipie

Zalipie, Poľsko
2017-05-17 12:00:00

Tradičné ľudové motívy a zvyky získavajú v poslednej dobe na popularite. Vďaka tomu sa dostali do popredia aj naše typické folklórne prvky, z ktorých je nepochybne najznámejším vzor zdobenia na čičmianskych dreveniciach. Podobným spôsobom teraz vo svete zarezonovali aj naši severní susedia. Poliakom sa nenápadne podarilo spopularizovať dedinku Zalipie, ktorá vyzerá ako z dielne umeleckého maliara. viac »

OBRAZOM: Vroclav je jedným z najkrajších miest v Poľsku

Vroclav je jedno z
2017-04-28 12:00:00

Vroclav patrí k najstarším a najkrajším mestám v Poľsku. Leží na rieke Odre a je popretkávané jej mnohými prítokmi a kanálmi. Nachádza sa teda na 12 ostrovoch a má viac ako 100 mostov. Dlhé stáročia, z ohľadu na prihraničnú polohu, je Vroclav mestom stretnutí rôznych národností a kultúr. K jeho hlavným hodnotám patrí skvelá poloha, kultúrne pamiatky, bohatá kultúrna ponuka, výborné reštaurácie a veľmi priateľskí obyvatelia. viac »

Poľský hrad Nedeca: Miesto, kde vraj odsúdili Jánošíka

Poľský hrad Nedeca
2017-04-23 00:00:01

Hrad Nedeca nájdeme v regióne poľský Spiš, ktorý je rovnako ako náš menovec bohatý na turistické atrakcie. Zároveň je so Slovenskom prepojený zaujímavou cyklotrasou, ktorá ponúka okružnú jazdu cez Červený Kláštor a Spišské Hanušovce. Podľa legendy práve na tomto mieste súdili a väznili Jánošíka. A hoci sa film o našom známom zbojníkovi v Nedece nenakrúcal, tento hrad poslúžil ako filmová kulisa pre mnoho iných príbehov. viac »

Krajinou tisícich jazier je aj Poľsko: Spoznajte nádheru Warmie a Mazurska

Krajinou tisícich jazier je
2017-03-06 12:00:00

Warmia a Mazursko sú často nazývané Krajinou tisíca jazier. Jazier a vodných nádrží na tomto území je skutočne niekoľko tisíc, z čoho približne tritisíc je takých, ktoré majú rozlohu viac ako jeden hektár. Vytvárajú akúsi pavučinu prepojenú riekami alebo kanálmi a tvoria nádhernú vodnú turistickú cestu. Väčšina jazier Warmie a Mazurska je ľadovcového pôvodu. viac »

Poľsko má najväčší snežný labyrint: Je na skok od Slovenska

Poľsko má najväčší snežný
2017-01-30 00:01:01

Poľská strana Tatier je zase o krok pred tými našimi. Tento rok sa im podarilo vytvoriť takú atrakciu, o ktorej hovorí celý svet. Informácie o ich unikátnom labyrinte a snežnom hrade priniesli viaceré zahraničné médiá. Slováci však môžu byť hrdí, pretože k ich vzniku prispel aj jeden z nás. Zatiaľ čo labyrint vznikal pod režisérskou taktovkou domácich zástupcov Artura Haberu a Jaroslava Sitarza, nad stavbou hradu a za zostrojením tohto druhého projektu stál Slovák Peter Horník. viac »

Online Osvienčim ponúka pre všetkých prehliadku čiernych európskych dejín

Online Osvienčim ponúka pre
2017-01-28 00:01:41

Pohnuté časy si vyžadujú nové a rázne riešenia. Medzi dejinami všetkých štátov sa nájdu čierne škvrny, ktoré niekedy zachádzajú aj do iných krajín. Tak je to aj v prípade holokaustu, ktorý priniesol do Európy nespravodlivosť, strach a nedôveru. V ostatných rokoch sa však tieto negatívne skúsenosti zľahčujú a takýmto spôsobom sa neúctivo šliape po pamiatke tragicky zosnulých. Aby boli dôkazy o týchto krutostiach prístupnejšie pre širokú verejnosť, rozhodli sa jeden z najznámejších koncentračných táborov sprístupniť aj prostredníctvom virtuálnej online prehliadky viac »

Neuveriteľná správa z Poľska: Štát odkúpil hotový poklad

Poľsko sa môže pýšiť
2017-01-05 12:00:00

Poľská vláda odkúpila za 100 miliónov eur súkromnú zbierku výtvarného umenia, ktorá obsahuje približne 86 000 artefaktov. Kunsthistorici pritom jej hodnotu odhadli až na neuveriteľné dve miliardy eur. Takýto poklad môžete neďaleko od nás obdivovať aj vy. viac »

Nová letecká linka: Spoznajte krásy poľskej Varšavy

Od júna budeme lietať
2017-01-03 12:00:00

Ak radi spoznávate európske mestá, máme pre vás skvelú správu. Od budúceho roka začne spoločnosť WizzAir lietať do Varšavy a to je ideálna príležitosť na preskúmanie hlavného mesta Poľska. viac »

Unikát v Poľsku: Krakov má dodnes vlastné typické vianočné jasličky

Krakov má dodnes vlastné
2016-12-30 08:00:00

Krakov má ako jediné mesto v Poľsku vlastné, typické vianočné jasličky. Ich architektúra kopíruje jednotlivé pamiatky v meste. Kedysi ich vyrábali majstri, ktorí nemali v zime prácu a tak si privyrábali. viac »

Vianoce v Poľsku: Spoznajte zaujímavé zvyky našich severných susedov

Vianoce v Poľsku
2016-12-28 12:00:00

Sviatky Božieho narodenia sú pre Poliakov veľmi dôležité. Pripomínajú narodenie Ježiša Krista, sčasti tiež pramenia z predkresťanských čias a sú spojené so slávením zimného slnovratu. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa