Cestovateľské zaujímavosti

Fascinujúca hračka prírody: Jedno koryto, dve rieky a úplne iné farby

Fascinujúca hračka prírody: Jedno
2022-08-29 09:00:00

Rieka Jang-c’-ťiang patrí k najvýznamnejším vodným tokom na svete. Na svojich 6300 kilometroch prechádza mnohými nádhernými oblasťami a z jej hladiny možno obdivovať majestátne hory, mohutné vodopády, ale aj miliónové mestá. V niekoľkých z nich môžete za vhodných podmienok sledovať aj skutočne unikátny prírodný úkaz. viac »

Obrovskí Budhovia boli pýchou Afganistanu: Po 1500 rokoch ich zničil Taliban

Obrovskí Budhovia boli pýchou
2022-08-27 12:30:00

Egypt má pyramídy, Čína veľký múr a Afganistan celé stáročia zdobili dve obrovské sochy Budhov v Bámijáne. Až kým sa v roku 2001 neznepáčili predstaviteľom hnutia Taliban, ktorí ich neľútostne vyhodili do povetria. Aj dnes však toto miesto láka množstvo turistov. Prichádzajú si pozrieť dôkaz strašného kultúrneho barbarstva, ale tiež pokochať sa nádhernou prírodou v okolí. viac »

Stonehenge má konkurenciu: Španielsko hlási fantastické archeologické objavy!

Stonehenge má konkurenciu: Španielsko
2022-08-22 12:00:00

Španielski archeológovia objavili jednu z najväčších megalitických stavieb v Európe. Nedostatok vody tiež okrem toho po dlhých rokoch znovu odhalil 7.000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. viac »

Zlomený obelisk + ďalších 9 zaujímavostí o chrámovom komplexe v Karnaku

Luxor
2022-08-05 12:00:00

Hneď po pyramídach je ďalšou obľúbenou egyptskou pamiatkou chrámový komplex v Karnaku. Toto historicky veľmi cenné miesto odkrýva dejiny krajiny a spôsob života, akým tu kedysi žili ich predkovia. V súčasnosti sa už podarilo uchovať len pozostatky pôvodného sídla, ktoré napriek tomu ročne lákajú tisíce nových turistov. viac »

Cestovateľské príručky vznikli už v starom Grécku, dajú sa využiť aj dnes

Knižnica Klementinum
2022-08-02 12:00:00

Cestovných sprievodcov poznali ľudia už v staroveku. Príručku s názvom periplus na svojich cestách využívali najmä námorníci a obchodníci. Vznikli však aj také texty, ktoré sa dajú ako sprievodcovia pamiatkami využiť aj dnes. TASR o tom informoval Vladislav Knoll zo Slovanského ústavu Akadémie vied Českej republiky (AV ČR). viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa