Hrady, zámky a kaštiele Slovenska

Beckov je opäť atraktívnejší: V zrekonštruovanom západnom paláci otvorili nové expozície

2024-03-03 10:00:00 |

Tri nové expozície na ploche viac ako 300 štvorcových metrov čakajú od soboty (2. 3.) návštevníkov hradu Beckov. Vznikli v novootvorených zrekonštruovaných priestoroch západného paláca hradu. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.

Viac článkov

Muránsky hrad - majestátny domov známych historických postáv

Hrad Muráň
2021-03-07 12:00:00

Muránsky hrad je postavený na ťažko prístupnom 935 metrov vysokom vrchu Cigánka a je tretím najvyššie položeným hradom na Slovensku. Poznať ho môžete aj vďaka známym postavám našej histórie. viac »

Múry hradu Čičva ukrývajú tajomstvo: S našou nápovedou ho však odhalíte

Múry zrúcaniny hradu Čičva
2021-03-02 12:00:00

Múry zrúcaniny hradu Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou ukrývajú tajomstvo. Voľným okom rozoznateľné len po navedení človekom, ktorý o nich vie, sa v múroch nachádzajú dva maskaróny, plastické motívy v podobe ľudskej tváre. Ich prvotný účel nie je známy ani hradnému kastelánovi Ľubomírovi Hutkovi z občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva. viac »

Nemáme len krásne hrady a zámky. Navštívte aj naše zaujímavé zrúcaniny

Hrad Branč
2021-02-28 00:00:00

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré sa môžu pochváliť množstvom zaujímavých hradov a zámkov. Turisti si majú u nás z čoho vyberať, ale to nie sú tie jediné zaujímavé miesta, ktoré stoja za návštevu. Naplánujte si výlety aj k našim zrúcaninám, ktoré boli kedysi pýchou jednotlivých regiónov. Väčšina z nich je prístupná celoročne a ich návštevu môžete spojiť s menšou túrou. viac »

Pýcha Slovenska s búrlivými dejinami: 20 zaujímavostí o Spišskom hrade

Spišský hrad
2021-02-20 12:01:00

Patrí medzi naše najvýznamnejšie hrady, keďže ho vďaka jeho rozlohe a historickému významu poznajú aj vo zvyšku Európy. Spišský hrad je hrdou dominantou Spiša, ktorá má za sebou pútavé a búrlivé dejiny. Dnes už patrí k najnavštevovanejším pamiatkam na Slovensku, ale napriek tomu stále dokáže prekvapiť množstvom zaujímavostí. viac »

Tri v jednom: Jelšavský starý hrad ponúka históriu, túru i výhľady

Starý jelšavský hrad
2021-02-18 08:00:00

Nenáročnú túru, spoznávanie histórie aj nerušený výhľad na mesto Jelšava a okolitý kraj ponúkne turistom výlet na Starý jelšavský hrad v okrese Revúca. Podľa riaditeľky Mestského múzea Jelšava (MMJ) Tatiany Strelkovej sa prvýkrát spomína až v 15. storočí, ale dispozične ho radia medzi šľachtické sídla z druhej polovice 14. storočia. viac »

Zrúcaniny hradu Korlátka sú prístupné aj v zimných mesiacoch

Zrúcanina hradu Korlátko v
2021-01-26 08:00:00

Zrúcaniny hradu Korlátka, ktoré sa nachádzajú nad obcou Cerová v okrese Senica, sú prístupné verejnosti aj počas zimných mesiacov. viac »

Naplánujte si ďalší výlet: Topoľčiansky hrad láka svojou krásou i výhľadmi na krajinu

Topoľčiansky hrad
2021-01-11 12:00:00

Milovníci histórie, hradov či krásnych výhľadov by mali do plánu svojich letných výletov zaradiť aj výstup na Topoľčiansky hrad. Jeho mohutnú siluetu na vápencovo-dolomitovom brale nad dedinkou Podhradie vidno už zďaleka. Hrad bol sídlom viacerých šľachtických rodov, dnes svojím romantickým vzhľadom láka turistov, ktorí si z jeho hradieb môžu vychutnávať výhľad na lesy Považského Inovca a do údolia rieky Nitry. viac »

Prvá turistka a diabol ako hlavný staviteľ: Poznáte známe slovenské legendy?

Hrad Beckov
2020-11-28 00:00:00

Na prehliadkach hradov vám môže sprievodca akokoľvek zaujímavo prezentovať podstatné fakty z ich histórie, napriek tomu si ich nezapamätáte a rýchlo ich pustíte z hlavy. No akonáhle príde reč na povesti a legendy, s obľubou zbystríme pozornosť a pozorne počúvame každý detail týchto príbehov. viac »

Bojnický zámok patrí k najobľúbenejším pamiatkam: 20 zaujímavostí, ktoré vás prekvapia

Bojnický zámok
2020-11-05 12:00:00

Bojnický zámok možno nie je našou historicky najcennejšou pamiatkou, ale nepochybne je tou najznámejšou a najnavštevovanejšou. Poznajú ho aj cudzinci, ktorí prichádzajú cielene do našich končín, len aby ho mohli vidieť na vlastné oči. Prečítajte si niekoľko zaujímavostí, ktoré ste možno dodnes o tomto poklade v srdci Slovenska netušili. viac »

Slovenské hrady a zámky obývajú duchovia aj biele panie: Toto sú tie najdesivejšie povesti

Národná kultúrna pamiatka, stredoveký
2020-10-31 00:00:00

Zaujímavé legendy a tajomná atmosféra pôsobia na turistov ako magnet. Ak by ste si mali vybrať medzi dvoma hradmi, zrejme sa prikloníte k tomu s atraktívnejším príbehom. Na Slovensku nájdeme takýchto miest mnoho a povesti o nich sú niekedy poriadne desivé. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa